Today Current affairs March 2022 question answers

Latest current affairs of March 2022 Question and answers

World affairs: Welcome to Ritu’s Academy. Here we are providing question answers of today current affairs of March 2022. For preparation of competitive exams eg. UPSC, IAS, IPS Banking, Railway and Teaching and other states civil services / government job recruitment examinations of India. Lets start:-

Today current affairs of March 2022

Today current affairs of 30 March 2022

Question 1. Who presented the ‘Rashtriya Jal Puraskar 2022’?

Answer. Ramnath kovind

President Ram nath kovind presented the third ‘Rashtriya Jal Puraskar 2022’ in New Delhi. The National Water Award is given for exemplary work in the field of water resource management. A total of 57 Rashtriya Jal Puraskar for 2022 have been conferred in 11 different categories to states, organizations and others.

Question 2. Who has launched web portal ‘Modi story’?

Answer. Sumitra Gandhi Kulkarni grand daughter of Mahatma Gandhi has launched the web portal Modi story. This web portal can be assessed at Modistory.in . Modi Story website is a volunteer-driven initiative. In this web portal you can access real and motivating stories written by those people whose closest to Narendra Modi ji.

Question 3. Who has elected as new Chairman of Broadcast Audience Research Council (BARC)?

Answer. Shashi Sinha

The Board of Broadcast Audience Research Council (BARC) India has elected Shashi Sinha, CEO of IPG Mediabrands India as the new Chairman.

Question 4. Who has appointed as the next director general of the ‘International Labor Organization’?

Answer. Gilbert Houngbo

Gilbert Houngbo of Togo has been appointed as the next Director-General of the International Labor Organization (ILO).

Question 5. Where is India’s first steel road built?

Answer. Surat, Gujarat

Steel Road is built in Surat, Gujarat. This road is completely made of steel waste. Which is an initiative in meeting the best goals of sustainable development. ArcelorMittal Nippon Steel India in association with Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) India, Central Road Research Institute (CRRI) and government think tank NITI Aayog Steel slag road has been constructed.

Question 6. Who has been awarded the Stockholm Water Prize 2022?

Answer. Professor Emeritus Wilfried Brutsaert

Professor Emeritus Wilfried Brutsaert has been awarded the Stockholm Water Prize 2022 by Stockholm International Water Institute for his work in the assessment of environmental evaporation.

The Stockholm Water Prize is the world’s most prestigious water award and is often described as the Nobel Prize of water.

Today current affairs of 29 March 2022

Question 1. Who won the Formula One 2022 Saudi Arabian Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit?

Answer. Max Verstappen

Max Verstappen won the Formula One 2022 Saudi Arabian Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit.

Question 2. Who designated as the Time100 Impacts Award 2022?

Answer. Deepika Padukone

Bollywood actress Deepika Padukone has designated as the Time100 impacts Award 2022. The actress has been included in the TIME100 Impact Awards list for her work in raising mental health struggles and awareness through her LiveLoveLaugh Foundation.

Question 3. Which city becomes most Noise Polluted according to UNEP report?

Answer. Dhaka, Bangladesh

According to annual Frontier report 2022 published by United Nation Environmental Program, Bangladesh’s capital Dhaka has been ranked as the most noise polluted city globally.

Question 4. In which state has the Rashtriya Sanskriti Mahotsav 2022 been inaugurated?

Answer – Andhra Pradesh

Under the Amrit Mahotsav of Azadi, the Rashtriya Sanskriti Mahotsav 2022 was inaugurated by Governor Biswabhushan Harichandan in Andhra Pradesh.
Rashtriya Sanskriti Mahotsav is the main festival of the Ministry of Culture.
The objective of this cultural festival is to preserve, promote and popularize the rich cultural heritage of India.

Today current affairs of 28 March 2022

Question 1. Who is appointed as Advisor in Defence Ministry?

Answer. Lt Gen Vinod G. Khandare (Retd) has been appointed as an advisor in the Ministry of Defence.

Question 2. Who inaugurated the Reserve Bank Innovation Hub (RBIH)?

Answer. Shaktikanta Das

RBI Governor Shaktikanta Das inaugurated the Reserve Bank Innovation Hub (RBIH) in Bengaluru on 24 March 2022. Which was set up with an initial capital contribution of Rs 100 crore to promote and nurture financial innovation.

Question 3. When is observed ‘World Theatre Day’?

Answer. 27 March 2022

World Theatre Day observed every year on 27 March to draw attention to the power of the platform. The celebration of this day begins in year 1961 by International Theatre Institute – ITI, Which is world Organization for performing art.

Question 4. Who has approved draft legislation to provide a regulatory framework for research activities of India in Antarctica?

Answer. By India’s Union Cabinet

A draft legislation has been approved by India’s Union Cabinet to provide aur regulatory framework for research activities of India in Antarctica. It will also help to protect Continent’s environment.

Question 5. Which Indian company becomes first to sponcer FIFA WORLD CUP 2022?

Answer. Byju’s

Edtech platform Byju’s has achieved a great deal. Indian-origin company Byju’s has acquired the sponsorship for the FIFA World Cup 2022, which will be held in Qatar.

Today current affairs of 26 March 2022

Question 1. Which state is rank first at the NITI AYOG’s Export Preparedness Index 2021?

Answer. Gujarat

Gujarat State Bank first at NITI AYOG’s Export Preparedness Index 2021, second time. Maharashtra and Karnataka ranked second and third place.

Question 2. Which institute establishes Retail Tech Consortium?

Answer. Indian Institute of Management (IIM) at the Center for Digital Transformation, Ahmedabad.

Question 3. Which bank has issued ‘Wildlife Conservation Bond’ for the conservation of endangered species of Black Rhino of Africa?

Answer. World Bank (International Bank for Reconstruction and Development) IBRD.

  • The World Bank (International Bank for Reconstruction and Development) IBRD has issued a Wildlife Conservation Bond (WCB) to support South Africa’s efforts to conserve the endangered species of black rhino.
  • Wildlife Conservation Bonds (WCBs) are also called “Rhino Bonds”.
  • It will meet the goal of a five-year sustainable development bond of $150 million.

Question 4. Who won the Governor of the year Award 2022?

Answer. Mario Marcel, Governor of the Central Bank of Chile

Question 5. Who appointed as MD and CEO of Maruti Suzuki?

Answer. Hisashi Takeuchi from Japan

Hisashi Takeuchi (from Japan) has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of Maruti Suzuki for a period of three years from April 1, 2022.

Today Current Affairs of 25 March 2022

Question 1. Who inaugurated AquaMap, the Center for Water Management and Policy?

Answer. IIT MADRAS

AquaMap has been started at IIT Madras to improve water use in agriculture. With the use of this technology, it will work to organize the use of water in the field of agriculture.

Question 2. Who launched the Sujalam 2.0 Campaign?

Answer. Union Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat

Union Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat launched the Sujalam 2.0 Campaign on 23 March 2022.

Theme of the Sujalam 2.0 Campaign:- ‘Groundwater: making the invisible visible’.

Answer – Kolkata

Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Biplobi Bharat Gallery at Victoria Memorial Hall in Kolkata through video conferencing on the occasion of Martyrs’ Day.

Question 4. What is Climate Early Warning Systems?

Answer. United Nations Secretary-General Antonio Guterres announced the project in collaboration with the World Meteorological Organization based in Geneva.

According to the project, the United Nations will place everyone within the range of early weather-warning systems within the next five years as natural disasters become more frequent and more powerful due to the effects of climate change.

Question 5. When is the ‘International Day of Remembrance of the Victims of Slavery’ observed?

Answer. on March 25

In 2007, March 25 was set for annual international observation by the United Nations. The day remembers those who suffered and died because of the ‘transatlantic slave trade’. It has been called the worst violation of human rights in history.

Today current affairs of 24 March 2022

Question 1. When is observed International Day for the Right to the Truth?

Answer. 24 March

United Nations has recognised March 24 to be observed as the International Day for the Right to the Truth concerning Gross Human Rights Violations and for the Dignity of Victims every year.

Question 2. Who won the Abel Prize for the year 2022?

American Mathematician Dennis Parnell Sullivan won the Abel Prize for the year 2022

Answer. American Mathematician Dennis Parnell Sullivan

The Norwegian Academy of Science and Letters has awarded the Abel Prize for the year 2022 to American Mathematician Dennis Parnell Sullivan.

Question 3. When is observed World Tuberculosis (TB) Day.

Answer. 24 March

World Tuberculosis Day is observed every year on 24 March to create awareness among the public about the global epidemic of tuberculosis (TB) and efforts to eliminate the disease.

Question 4. Which place becomes hottest on earth this year?

Answer. Kuwait

Kuwait becomes hottest place on earth, records 53.2 degree Celsius. It is the highest Temperature.

Question 5. Who became the first para-athlete to receive the Padma Bhushan award?

Devendra Jhajharia receive the Padma Bhushan award
Devendra Jhajharia

Answer. Devendra Jhajharia

Devendra Jhajharia became the first para-athlete to receive the Padma Bhushan award. He has won many Paralympic medals, including gold at the 2004 Paralympics in Athens and 2016 Rio Games, and a silver medal at the 2020 Tokyo Olympics.

Today current affairs of 23 March 2022

Question 1. What is the rank of India Global House Index Q4 2021?

Answer. Rank 51st

According to Night Frank report the rank of India in Global House index Q4 2021 is 51st. India improved at 5 places. India has improved its rank by five places.

Question 2. When is observed Martyrs day?

Answer. 23 March

This Martyrdom Day is celebrated every year to pay tribute to freedom fighters Bhagat Singh, Sukhdev Thapar and Shivram Dev Guru on the occasion of their martyrdom.

Question 3. When is observed world meteorological day?

Answer. 23 March

World meteorological day is observed on 23 March. This day is celebrated as foundation Day of World Meteorological Organisation. It was established on 23 March 1950.

Theme of the World Meteorological day:-
“Early Warning and Early Action”.

Question 4. Pritzker architecture prize 2022 Who is the winner of the 2022 prize?

Pritzker architecture prize 2022 Who is the winner Francis Kere

Answer. Francis Kere

  • Francis Kere is the 2022 prize winner of the Pritzker Architecture Prize 2022.
  • The award is often referred to as architecture’s highest honour.
  • He is an architect, teacher and social worker.

Question 5. Where is the Dol festival celebrated?

Dol festival or Doljatra

Answer. in West Bengal

Dol festival is also known as ‘Dol Jatra’. It is a festival of colors like Holi and it is celebrated in the spring season.

Question 6. Which is the most polluted city as per IQAir 2021 World Air Quality Report?

Answer. Delhi

New Delhi was declared the world’s most polluted capital city for the second year in a row, according to IQAir’s 2021 World Air Quality Report.

Question 7. Where is Asia’s largest tulip garden opened?

Asia's largest Tulip garden

Answer. Srinagar in Jammu and Kashmir

The Tulip Garden was inaugurated in 2007. This garden is spread over an area of 30 hectares. The Tulip Garden of Kashmir is one of the three tulip gardens in the world. The Tulip Gardens of Poland and the Netherlands are at number one and number two.

Today current affairs of 22 March 2022

Question 1. By how much did the government extend the deadline for startups to convert debt investments into equity?

Answer. 10 years

The government has extended by 10 years the deadline for companies to convert debt financing into equity shares, a measure that is likely to provide comfort to budding enterprises dealing with the impact of the COVID-19 pandemic.

Question 2. Who has been honored with the prestigious ‘Sports Icon’ award at the Maldives Sports Awards 2022?

Answer. Cricketer Suresh Raina

Former India cricketer Suresh Raina has been honored with the prestigious ‘Sports Icon’ award at the Maldives Sports Awards 2022.

Question 3. Who won the Asian 100 UP Billiards Championship 2022 title?

Answer. Pankaj Advani

Indian cueist Pankaj Advani won his eighth title at the 19th Asian 100 UP Billiards Championship 2022 by defeating Dhruv Sitwala.
It was organized in Doha, Qatar. This is Advani’s 24th international title and 8th Asian crown.

Question 4. Who won the F1 Bahrain Grand Prix 2022?

Charles Leclerc

Answer. Charles Leclerc

I) Charles Leclerc (Ferrari – Monaco) has won the Formula One Bahrain Grand Prix 2022 at the Bahrain International Circuit, a motor racing circuit in the west of Bahrain.

II) Carlos Sainz Jr. (Ferrari – Spain) finished second.

III) Lewis Hamilton (Mercedes-Great Britain) finished third.

IV) It was the first Formula One race of 2022.

Question 5. Where is the world famous Surajkund International Crafts Fair organized?

Answer. Surajkund in Faridabad district of Haryana

Haryana Governor Bandaru Dattatreya and Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar formally inaugurated the 35th edition of the world famous Surajkund International Crafts Mela at Surajkund in Faridabad district of Haryana.

Today current affairs of 21 March 2022

Question 1. when is observed International Day for the Elimination of Racial Discrimination?

Answer. 21 March

International Day for the Elimination of Racial Discrimination is observed every year on 21 March. The 2022 edition of the International Day focuses on the theme “VOICES FOR ACTION AGAINST RACISM”.

Question 2. When was the International Day of Forests observed?

Answer. 21 March

International Day of Forests (also known as World Forestry Day) is observed every year on 21 March. The main objective of the day is to raise awareness about the importance of all types of forests.

The theme of International Day of Forests 2022 is “Forests and Sustainable Production and Consumption”.

Question3. Which is the first paperless assembly of India?

Answer. Nagaland Assembly

The Nagaland Legislative Assembly has become the first state assembly in India to implement the National e-Vidhan Application (NeVA) program to become paperless.

National e-Vidhan Application (NeVA) e-assembly or paperless assembly is a concept in which electronic means have been included to make all the work of assembly easier. According to the e-assembly, “the entire process of law making, exchange of information, tracking of documents and decisions has been automated.”

Question 4. Which country has developed “Relativistic Klystron Amplifier (RKA)”?

Answer – China

China has developed a microwave machine “Relativistic Klystron Amplifier (RKA)” that can jam or destroy satellites in space. This device can generate a wave burst of 5-MW in the Ka-band.

Today current affairs of 20 March 2022

Question 1. Who has been appointed by Flipkart Health+ as its new CEO?

Answer. Prashant Jhaveri

Flipkart Health+ announced the appointment of Prashant Jhaveri as its new CEO. He will be in charge of Flipkart’s entry into India’s fast-growing healthcare sector. Prior to joining Flipkart Health+, Jhaveri was the CEO of Apollo Health & Lifestyle Limited and MediBuddy.

Question 2. Who has topped the 2022 M3M Hurun Global Rich List?

Answer. Elon Musk

SpaceX and Tesla founder Elon Musk has topped the 2022 M3M Hurun Global Rich List, with a net worth of $205 billion.

Question 3. Who has won the title of Miss World 2021?

Answer. Karolina Bielawska of Poland

Karolina Bielawska of Poland has won the title of Miss World 2021. She was crowned by Toni-Ann Singh, the 2019 Miss World of Jamaica.

Today current affairs of 19 March 2022

Question 1. Which country has been declared the happiest country in the world according to the annual United Nations sponsored index?

Answer. Finland

According to the annual United Nations sponsored index, the European country Finland has been declared the happiest country in the world for the fifth year in a row.

Question 2.When was World Sleep Day observed?

Answer. on March 18

  1. World Sleep Day is observed every year on the Friday before the March equinox to highlight the importance of quality sleep.
  2. This year, it was celebrated on March 18.
  3. World Sleep Day is a celebration of sleep and a call to action on important sleep-related issues; Including medicine, education, social aspects and driving.

Question 3. When is the 83rd Raising Day of CRPF celebrated?

Answer. March 19, 2022

The 83rd Raising Day of CRPF was celebrated on March 19, 2022. The Union Home Minister attended the 83rd Raising Day of the Central Central Security Force (CRPF).

Question 4. Who imposed carbon customs duty on import of polluting goods?

Answer. The European Union

  1. European Union (EU) countries decided to impose the world’s first carbon dioxide (CO2) emission duty on imports of polluting goods.
  2. According to the EU, the move will avoid any carbon leakage and encourage partner countries to establish stronger environmental regulations and carbon-pricing policies.
  3. It will also help the countries of the European Union (EU) in the fight against climate change.

Question 5. Who was named by US President Joe Biden as the country’s ambassador to Morocco, an Indian-American diplomat?

Answer. Puneet Talwar

US President Joe Biden has announced his intention to nominate Indian-American diplomat Puneet Talwar as the country’s ambassador to Morocco. Mr. Talwar, who is currently a senior adviser at the State Department, has held senior national security and foreign policy positions at the State Department, the White House and the Senate.

Question 6. When was the International Day of Happiness observed?

Answer. on March 20

International Day of Happiness is celebrated on 20 March. The United Nations started celebrating this day in 2013.

Today current affairs of 18 March 2022

Question 1. Where was the Mahatma Gandhi Green Triangle unveiled?

Answer. In madagascar

The Mahatma Gandhi Green Triangle has been unveiled in Madagascar to mark the elixir of independence.

Ambassador of India to Madagascar, Abhay Kumar celebrated the elixir of freedom by inaugurating the Green Triangle along with Antananarivo Mayor Naina Andriantsitohaina.

Question 2. Which has become the first city in South Asia to set a target to ‘zero carbon emissions by 2050’.

Answer. Mumbai, Maharashtra

Mumbai, Maharashtra announced its comprehensive framework to ‘zero carbon emissions by 2050’ and became the first city in South Asia to set such a target.

Question 3. Who won the ‘Asian Bank of the Year’ at the IFR Asia Awards 2021?

Answer. Axis Bank

Axis Bank has been awarded IFR Asia’s Asian Bank of the Year for its wide coverage and depth of expertise in the Asian investment banking sector.

The award is in recognition of the Bank’s outstanding performance in equity and debt issuance across all major products and segments.

Axis Bank is the third largest private sector bank in India.

Question 4. Who inaugurated the Green Hydrogen Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) Toyota Mirai?

Answer. Nitin Gadkari

The Union Minister for Road Transport and Highways, Nitin Gadkari inaugurated the world’s most advanced technology-developed Green Hydrogen Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) Toyota Mirai in New Delhi.

Toyota Mirai is India’s first fuel cell electric vehicle (FCEV), powered entirely by hydrogen.

Question 5. Which is the first state in the country to use ‘Crop Diversification Index’?

Answer. Telangana

For the first time in the country, Telangana has begun recording crop diversification patterns in the form of an index.
According to the crop diversification index, the state grows 77 varieties, with about 10 crops, mostly grains, preferred for diversification.

Question 7. When was the Global Recycling Day observed?

Answer. on March 18

Global Recycling Day is celebrated every year on 18 March to recognize the importance of recycling as a resource rather than as a waste.

Today current affairs of 17 March 2022

Question 1. Where was India’s first digital water bank ‘AQVERIUM’ launched?

Answer. In Bangalore, Karnataka.

  • India’s first digital water bank, ‘AQVERIUM’ has been launched in Bengaluru, Karnataka.
  • It is an innovative initiative aimed at better water management.
  • It is formed by Aquacraft Group Ventures.

Question 2. Who became the 18th Chief Minister of Punjab?

Answer. Bhagwant Mann

Bhagwant Mann sworn in as the 18th Chief Minister of Punjab in the presence of Governor Banwarilal Purohit in Khatkar Kalan, the native village of Bhagat Singh.

Question 3. Which became the largest coal producing firm of India?

Mahanadi coalfield limited

Answer. Mahanadi Coalfields Limited

  1. Mahanadi Coalfields Limited (MCL), a subsidiary of Coal India, has become the largest coal producer in the country.
  2. In the financial year 2021-22, the company reported that it produced 157 million tonnes of coal.

Question 4. Where has the country’s first AI and Robotics Technology Park (ARTPARK) been launched?

Answer. In Bangalore, Karnataka

The country’s first Artificial Intelligence and Robotics Technology Park (ARTPARK) was launched in Bengaluru, Karnataka.

Question 5. Who launched the “OneUp” primary markets investment platform?

Answer. IIFL Securities Ltd.

  1. IIFL Securities Limited (formerly India Infoline Limited) launched India’s first primary market investment platform ‘OneUp’.

2. Through this platform, one can invest in Initial Public Offerings (IPOs), Non-Convertible Debentures (NCDs) and Sovereign Gold Bonds (SGBs).

Question 6. ULPIN is a unique identification number related to which sector?

Answer – Land Resources

1.Recently Unique Land Parcel Identification Number (ULPIN) was launched for Assam.

2. It was conceptualized under the Digital India Land Records Modernization Program of the Department of Land Resources.

Question 7. Geneva Conventions is related to which field?

Answer – Rules of combat behavior during war

The Geneva Conventions are a set of principles expounding the norms of combat behavior during war.

Question 8. In which Indian state has the Iron Age stone known as ‘Menhir’ of white color been discovered?

Answer – Telangana

A huge Iron Age white stone, known as ‘Menhir’, has been discovered by the roadside at Ellarigudem, a village in Mahabubabad district of Telangana.

According to archaeologists, menhirs are Iron Age (3,500 years old) stones kept in memory of a deceased person.

Today current affairs of 16 March 2022

Question 1. Who has launched the Sufin e-commerce platform?

Suffin e commerce platform

Answer. Larsen & Toubro (L&T) has set up the L&T-SuFin e-commerce platform (L&T-SuFin e-commerce platform).

Question 2. According to the Trends in International Arms Trans 2021 report, which country is the largest importer of arms between 2017-21?

Answer. The Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) has released its latest report on Trends in International Arms Transfer, 2021. According to the report, India and Saudi Arabia emerged as the largest importers of arms between 2017-21.

Question 3. Who became the winner of silver medal in German Open Badminton 2022?

Indian shuttler lakshya Sen

Answer. Lakshya Sen

Indian shuttler Lakshya Sen won a silver medal after losing 18-21, 15-21 to Kunlavut Vitidssarn of Thailand in the men’s singles final at the German Open 2022.

Question 4. Rashtriya Indian Military College (RIMC), is located in which state of India?

Rashtriya Indian military school

Answer – Uttarakhand

India’s oldest military school, Rashtriya Indian Military College (RIMC), has recently completed 100 years. It is located in Dehradun, Uttarakhand.

Question 5. Which union ministry has released the draft ‘National Medical Device Policy 2022’?

Answer – Ministry of Chemicals and Fertilizers

The Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals and Fertilizers released the draft ‘National Medical Devices Policy 2022’.

Question 6. In which country is ‘The Museum of the Future’ located?

The future of museum

Answer – United Arab Emirates

The Museum of the Future in Dubai was recently opened to the public. It was inaugurated by the Vice President and Prime Minister of UAE. It is a seven-storey, pillar-less structure, spread over an area of ​​30,000 square metres.

Question 7. What is the position of India’s market capitalization in the world?

Answer. Fifth position

India’s equity market rose to the fifth position in the world in terms of market capitalization for the first time.
Currently India is at 5th position after US, China, Japan and Hong Kong.

Question 8. Who becomes the first fintech to achieve RBI’s PPI?

Answer. LivQuik becomes the first fintech to achieve RBI’s PPI interoperability guidelines.

Today current affairs of 15 March 2022

Question 1. What is Yuvika Program (YUVIKA)?

Answer. Young Scientist Program
Which is also known as Yuvika (YUVIKA – Young Vigyani Karyakram).

It is an annual space education and training program sponsored by ISRO and funded by India’s Department of Space.

The program was started by the Government of India to induce early interest in space technologies among the youth.

ISRO Young Scientist Program is a residential program and will run for two weeks during the summer vacations from May 16, 2022 to May 28, 2022.

Question 2. Global Investment in Digital Shopping 2021: What is India’s rank?

Answer. In the second place

According to a London & Partners analysis of co-investment data from Dealroom, India is the second largest global venture capital investment hub for digital shopping companies.

India has grown from $8 billion in 2020 to $22 billion in 2021.

Globally, India came second last year after the US.

Question 3. Where will India’s first medical city ‘Indrayani Medicity’ be established?

Answer. In Maharashtra

The state government of Maharashtra has announced to set up the country’s first medical city ‘Indrayani Medicity’ in Pune to provide all types of specialized treatment at one place.

It will come up in a 300-acre land area in Khed Taluka of Pune.

Question 4. What is NABARD Grameen Habba?

Answer. ‘Gramina Habba’, a platform for rural artisans to sell handicrafts, agriculture and handloom products, was organized by the Karnataka Regional Office of NABARD in Bengaluru till March 14.

Question 5. Who won the National Award for SHG Bank Linkage 2022?

Answer. Jammu and Kashmir

The Union Minister for Rural Development, Giriraj Singh has conferred the “National Award for the Financial Year 2020-21” to Jammu and Kashmir Bank (J&K Bank) for its best performance in Self Help Group Bank linkages.

Question 6. When is observed World Consumer Right Day?

Answer. On 15 March

Theme of the day: The theme of World Consumer Rights Day 2022 is “Fair Digital Finance”. The global consumer advocacy movement will call for fair digital finance for consumers everywhere.

Question 7. When is the International Day of Action for Rivers observed?

Answer. International Day of Action for Rivers is celebrated every year on 14 March. The year 2022 is the 25th anniversary of the International Day of Action for Rivers.

Today current affairs of 14 March 2022

Question 1. What is Children’s Budget?

Answer. Under 17 departments for children below 18 years of age; A provision of Rs 57,803 crore has been made for their nutrition, health and education.

The Madhya Pradesh government has presented the ‘Children’s Budget’ for the first time as part of its annual financial plan.

The government has allocated Rs 57,803 crore for 220 schemes.

Question 2. Who has been appointed as the chairman of the National Financial Reporting Authority (NFRA)?

Answer. Ajay Bhushan Pandey has been appointed as the Chairman of the National Financial Reporting Authority (NFRA) for a period of 3 years.

Question 3. Who became the youngest President of Chile?

Answer. Gabriel Boric Font

✓Gabriel Boric Font has been appointed as the new and 36th President of Chile.

✓The 36-year-old is the youngest leader of the left wing to hold office in Chilean history.

✓He has been appointed in place of Sebastian Pinera.

Question 4. When is International Mathematics Day celebrated?

Answer. International Day of Mathematics (IDM) is celebrated every year on 14 March.

Question 5. Who has been appointed as the CEO and MD of Colgate-Palmolive (India) Limited?

Answer. Prabha Narasimhan has been appointed as the CEO and MD of Colgate-Palmolive (India) Limited.

Question 6. Which book has been launched by Union Minister Bhupendra Yadav?

Answer. “Role of Labor in India’s Development”

★ Labor and Employment Minister and MoEFCC, Bhupendra Yadav has launched a book titled “Role of Labor in India’s Development”.

★The book is published by VV Giri National Labor Institute.

★The book contains 12 articles about the contribution of labor in the field of development of India.

Today current affairs of 12 March 2022

Question 1. Which country has elected a woman President for the first time?

Catalin Novak

Answer. Hungary country

  • The Hungarian Parliament has elected Catalin Novak, a close aide of Prime Minister Viktor Orban, as the first female President of the European Union.
  • Catalin Nowak has served as Minister of Family Policy.
  • She portrayed her election as a victory for women.

Question 2: Which company has launched ‘Star Women Care Insurance Policy’?

Answer. Star Health & Allied Insurance Company Limited, a health insurance company launched “Star Women Care Insurance Policy”.

Question 3. What is the rank of India in the 2022 ISSF World Cup?

Answer. In the first place

  • India has secured the first position in the medal tally in the ISSF World Cup 2022 held in Cairo, organized by the International Shooting Sports Federation.
  • With a total of seven medals, the Indian team finished first in the medal tally with four gold, two silver and one bronze.

Today current affairs of 11 March 2022

Question 1. Who launched the [email protected] ([email protected]) program?

Answer. The Minister of Higher Education, Electronics and Skill Development, Government of Karnataka, Dr. C.N. Ashwath Narayan has launched the [email protected] ([email protected]) program.

Question 2. Where was the floating solar power plant established?

Answer. Thoothukudi in Tamil Nadu

Current affairs March 2022
  1. This floating solar project has been set up by leading fertilizer manufacturer Southern Petrochemical Industries Corporation Limited (SPIC) at an estimated cost of Rs 150.4 crore.
  2. The unit was inaugurated by Chief Minister MK Stalin.
  3. It is India’s largest and first floating power plant in Tamil Nadu.
  4. The plant can generate 42.0 million units of electricity annually.

Question 3. Who banned oil imports from Russia?

Answer. America

US President Joe Biden signed an executive order on March 8, 2022, imposing an immediate ban on oil and gas energy imports from Russia.

Question 4. Who has been elected as the new President of South Korea?

Yoon Suk-yeol

Answer. Yoon Suk-yeol has been declared the winner of the 2022 South Korean presidential election to be elected as the country’s new president.

Question 5. When is International Women Judges Day observed?

Answer. International Women’s Judge Day observed on 10 March.

Today current affairs of 10 March 2022

Question 1. Where was India’s first woman owned industrial park opened?

Answer. In Hyderabad, Telangana

  • On the occasion of International Women’s Day 2022, India’s first 100% female owned industrial park was opened in Hyderabad, Telangana.
  • Telangana Industries Minister K. T. Rama Rao inaugurated this park.
  • FLO Industrial Park is named after the FICCI Ladies Organization (FLO).
  • With 25 women ownership and operated green projects, this industrial park has started its operations.

Question 2. What is meant by BBIN Motor Vehicle Agreement?

Answer. The Bangladesh, Bhutan, India, Nepal (BBIN) Motor Vehicle Agreement (MVA) was signed by all four BBIN countries in 2015 but is yet to be implemented.

To enter the territory of another country, vehicles need to obtain an online electronic permit.

Question 3. When is Central Industrial Security Force Raising Day observed (CISF Raising Day)?

Answer. 10 March 2022

  1. Raising Day of Central Industrial Security Force is celebrated every year on 10th March.
  2. The Central Industrial Security Force works under the Ministry of Home Affairs.
  3. It was established in 1969 under the CISF Act, 1968.

Question 4. Where has the WHO Center been approved to promote traditional medicine?

Answer. In Jamnagar, Gujarat

  1. The Central Government has approved the opening of the World Health Organization’s Global Center in Gujarat to promote traditional medicine.
  2. This will be the first of its kind WHO global center in Jamnagar, Gujarat.
  3. It will be set up under the Ministry of AYUSH. Through this, traditional medicine will get a new identity on the global stage and the country will get an opportunity to lead the world in health matters.
  4. The main objective of this agreement is to enhance cooperation in the field of medical science/health research including toxicology, tropical diseases, rare diseases and any other areas of mutual interest.

Today current affairs of 9 March 2022

Question 1. Who got the first prize in Ispat Rajbhasha Award?

Answer . National Mineral Development Corporation Limited.

National Mineral Development Corporation Limited, the country’s largest producer of iron ore, a CPSE under the Ministry of Steel, bagged the first prize in the Ispat Rajbhasha Award for the year 2018-19 and 2020-21 and the company was awarded for the year 2019-20. Ispat Rajbhasha Prerna Award was also received.

Question 2. Who became the 23rd woman Grandmaster of India?

Answer. Priyanka Nutki

19-year-old Priyanka Nutakki has achieved her final WGM-norm in the forty-seventh National Women’s Chess Championship of the MPL. She became the twenty-third female Grandmaster of India. She hails from Vijayawada, Andhra Pradesh.

Question 3. Who won the Boltzmann Medal 2022?

Answer. Physicist Deepak Dhar from the Indian Institute of Science Education and Research, Pune has been selected for the Boltzmann Medal given by the Commission for Statistical Physics (C3) of the International Union of Pure and Applied Physics.

He became the first Indian to win the award, beginning with 1975 Nobel laureate (1982) K.G. Wilson was the first recipient.

He became the first Indian to win the award and shared the award with American scientist John Hopfield.

Question 4. Which is the most accepted country in the world?

Answer. Russia

  1. Its invasion of Ukraine has made Russia the most sanctioned country in the world, according to New York-based sanctions watchlist site Castellum AI.
  2. Russia faced 2,778 new sanctions since February 22, 2022, led by the US and European countries, bringing the total sanctions to 5,530.

Question 5. Trellis structure is associated with which sector?

Answer – Agriculture

As a part of sustainable farming, a ‘trellis structure’ is created on the land using four pillars, bamboo poles and ropes. Since plants typically vines grow vertically in a ‘trellis structure’.

Today current affairs of 8 March 2022

Question 1. What is the theme of International Women’s Day?

Answer. Every year 8 March is celebrated as International Women’s Day.
Theme – Gender equality today for a sustainable tomorrow

Question 2. Which is India’s first indigenous training aircraft?

Answer: HANSA-New Generation (HANSA-NG) is India’s first indigenous training aircraft. Hansa-NG has been indigenously designed and developed by the Council of Scientific and Industrial Research-National Aerospace Laboratories (CSIR-NAL).

Question 3. What is Start-up Village Entrepreneurship Program (SVEP)?

Answer: Start-up Village Entrepreneurship Program is a sub-scheme of Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).

Question 4. How much record of wheat will India export?

Answer In this financial year, India is going to export around 70 lakh tonnes of wheat. This will be one of the highest exports of wheat by India.

Question 5. Which city’s metro project was inaugurated by the Prime Minister?

Answer – Pune

The Pune Metro project has been initiated by Maha Metro, an SPV (Special Purpose Vehicle) of the Government of India and the Government of Maharashtra. Prime Minister Narendra Modi inaugurated a 12 km stretch of the total 32.2 km Pune Metro Rail Project. The total cost of this project is more than ₹ 11,400 crore.

Question 6. Which state/UT has inaugurated ‘School Health Clinics’?

Answer – New Delhi

The Delhi government has inaugurated individual health clinics in 20 government schools.

Question 7. SLINEX is a bilateral maritime exercise between India and which country?

Answer – Sri Lanka

The ninth edition of the India-Sri Lanka bilateral maritime exercise SLINEX (Sri Lanka–India Naval Exercise) is being held in Visakhapatnam from March 7 to March 10, 2022.

Question 8. Where has RIL set up India’s largest business and cultural center?

Answer. Mumbai

Reliance Industries Limited (RIL) has announced the opening of Jio World Centre, which will be India’s largest and most prestigious multidisciplinary destination. The centre, which is spread over 18.5 acres in Mumbai’s Bandra Kurla Complex, was conceived by Nita Ambani, Director of Reliance Industries and Founder-Chairman of Reliance Foundation. It is poised to become a historic business, commerce and culture destination. Which will provide a world class milestone to the people of India.

Question 9. Where will Microsoft set up India’s largest data center area?

Answer. Hyderabad, Telangana

  • Microsoft has announced to set up its fourth data center in India in Hyderabad, Telangana.
  • Hyderabad data center will be one of the largest data centers in India and will be operational by 2025.
  • Microsoft already has a data center in three Indian regions in Pune, Mumbai and Chennai.
  • The new data center will add to the growing demand for Microsoft’s cloud services from both private enterprises as well as the government sector.

Question 10. Who inaugurated the ‘Samvad towards clean air’?

Answer. On 7 March 2022, Union Environment Minister and the Commission for Air Quality Management (CAQM) in the National Capital Region (NCR) inaugurated a two-day interactive session titled “Swachh Hawa Ki Aur Samvad” in Gurugram.

Today current affairs of 7 March 2022 questions and answers

Question 1. What are ‘Sambhav’ and ‘Swavalamban’ initiatives?

Answer. The ‘Sambhav’ and ‘Swavalamban’ initiatives have been launched by the Union Minister of State for Micro, Small and Medium Enterprises, Bhanu Pratap Singh Verma to tackle the issue of plastic waste in India.

Question 2. When is Jan Aushadhi Day celebrated?

Answer. Jan Aushadhi Day is celebrated on 7th March. The day was observed to celebrate the achievements of Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Yojana.

Question 3. What is the name of India’s indigenous ‘Automatic Train Protection System’?

Answer – Kavach

Kavach is an indigenously developed ‘Automatic Train Protection System’, which was recently tested on South Central Railway.

Question 4. Who became the first female cricketer to participate in six Cricket World Cups?

Answer. Mithali Raj

She has played in ICC Women’s Cricket World Cup events in 2000, 2005, 2009, 2013, 2017 and now 2022. The ICC Women’s Cricket World Cup 2022 is being held in New Zealand.

Question 5. Who was given the ‘Special Jury Award’ for Ganga Rejuvenation?

Answer. The National Mission for Clean Ganga (NMCG) has been awarded the ‘Special Jury Award’ at the 7th India Industries Water Conference and the 9th edition of FICCI (Federation of Indian Chambers & Commerce Industries) Water Awards.

Today current affairs of 6 March 2022

1. What is Solar Tree?

Today current affairs of March 2022

Answer. A solar tree is a structure that incorporates solar energy technology on a single pillar like the trunk of a tree, known as a solar tree. This can be a functional power generator or a solar artwork.

Question 2. Which was launched at IITM Pune?

Answer – International Monsoon Project Office

Question 3. Who has been appointed as the CEO of Jet Airways?

Answer: Sanjeev Kapoor

Question 4. What was the theme of “National Safety Day” celebrated on 4th March 2022?

Answer – Nature Young Minds – Develop Safety Culture

Question 5. When is the International Women’s Day week celebrated?

Answer: 1 to 8 March

Today current affairs of 5 March 2022

Question 1. What do you understand by ‘MeitY Startup Hub’?

MIETY start-up Hub

Answer. ‘Ministry of Electronics and Information Technology’ start-up Hub.

A nodal organization named ‘MeitY Startup Hub’ (MSH) has been set up under the purview of the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY). It aims to promote start-ups, technology innovation and creation of intellectual property.

Question 2. Where is the Herath Festival celebrated?

Today current affairs Herath Mahotsav

Answer. Jammu and Kashmir

Herath Mahotsav is the main festival celebrated by Kashmiri Pandits in Jammu and Kashmir (Jammu and Kashmir). Hearth Mahotsav was celebrated on 28 February 2022. Herath or ‘Night of Hara (Shiva)’, commonly known as Maha Shivaratri.

Question 3. Who started the ‘Stree Manoraksha Project’?

Stree manoraksha project

Answer. The Ministry of Women and Child Development and NIMHANS

The Ministry of Women and Child Development and NIMHANS (National Institute of Mental Health and Neurosciences) Bengaluru on Wednesday launched the ‘Stree Manoraksha Project’ with an aim to improve the mental health of women in India.

Question 4. In which country is the ‘Zaporizhzhia Nuclear Power Plant’ located?

Answer – Ukraine

The Zaporizhzhya Nuclear Power Plant is a major electricity supplier in Ukraine. The plant generates 40–42 billion kWh of electricity which is one-fifth of the average annual electricity generation in Ukraine.

Question 5. Who will address the webinar on Energy for Sustainable Development?

Answer. Prime Minister Narendra Modi

Question 6. Which ministry has launched the Swadesh Darshan Award?

Answer. by ministry of tourism

The Ministry of Tourism has instituted Swadesh Darshan Awards to recognize the efforts of the States/UTs.

Question 7. Who included UAE in grey list?

Answer. On March 4, 2022, the Financial Action Task Force (FATF) has included the United Arab Emirates (UAE) in its grey list.

Today current affairs of 4 March 2022

Question 1. Who has won gold medals in the Strandja Memorial Boxing Tournament?

Answer. Indian boxers Nikhat Zareen (52kg) and Neetu (48kg) won gold medals at the 73rd Strandja Memorial Boxing Tournament held in Sofia, Bulgaria.

Question 2. When and why is National Safety Day celebrated?

Answer. National Safety Day is celebrated every year on 4th March as the National Security Council was established on this day.

Question 3. What is the Montreux Convention?

Answer. The Montreux Convention is an international treaty that governs the Bosporus and Dardanelles Straits of Turkey.

Question 4. Which international body has approved a mandate to draft the ‘Global Plastics Treaty’?

Answer – United Nations Environment Assembly.

United Nations Environment Assembly (UNEA) with 175 member states signed a mandate.

Question 5. Who won gold in ISSF World Cup Air Pistol?

Today Current affairs of March 2022

Answer. India’s Shri Nivetha, Esha Singh and Ruchita Vinerkar won the gold medal in the women’s 10m air pistol team event of the ISSF World Cup in Cairo, Egypt.

Today current affairs of 3 March 2022

Question 1. Ukraine shares borders with how many EU member states?

Answer – Ukraine shares borders with four European Union (EU) member states namely Hungary, Poland, Slovakia (West) and Romania (South).

Question 2. When is World Wildlife Day celebrated?

Answer. World Wildlife Day is celebrated every year on 3 March to raise awareness about the world’s wild fauna and flora.

Question 3. What is the theme of World Wildlife Day 2022?

Answer. World Wildlife Day 2022 “Recovering key species for ecosystem restoration”.

Question 4. Who was appointed by the World Bank as the Vice President of MIGA?

Answer. World Bank India director Junaid Kamal Ahmed has been named vice-chairman of the international credit agency.

Question 5. Who is the author of a new book titled “The Millennial Yogi: A Modern-Day Parable About Reclaiming Once Life”?

Answer. Former Indian Army captain, Deepam Chatterjee is the author of a new book titled “The Millennial Yogi: A Modern-Day Parable About Reclaiming Once Life”.

Question 6. Who has become the first Indian to be awarded the Boltzmann Medal?

Answer. Physicist Professor Deepak Dhar has become the first Indian to be awarded the Boltzmann Medal.

Question 7. When is World Hearing Day celebrated?

Answer. World Hearing Day is celebrated by the World Health Organization (WHO) on 3 March every year.

Today current affairs of 2 March 2022

Question:- What is the theme of Zero Discrimination Day?

Answer. UNAIDS observed Zero Discrimination Day on 1 March; Theme: “Remove laws that harm, create laws that empower”.

Question:- Who won the gold medal in the men’s 10m air pistol event during the ISSF World Cup in Cairo?

Answer. ISSF World Cup in Cairo: Saurabh Chaudhary won the gold medal in the men’s 10m air pistol event.

Question:- Under what title did the Intergovernmental Panel on Climate Change report released?

Answer. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) released the report titled ‘Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability’

Question:- Who announced ‘Bhavishyo Rakshati Rakshit’ as the new motto?

Answer. ‘Bhavishyo Rakshati Rakshit’ announced as the new motto of NCPCR (National Commission for Protection of Child Rights) by Women and Child Development Minister Smriti Irani

Question:- What is the rank of India on the 17 Sustainable Development Goals?

According to the Center for Science and Environment’s India Environment Report 2022, India ranks 120th on 17 Sustainable Development Goals

Question: – In which country the largest impact crater ‘Yilan Crater’ has been discovered on Earth?

Answer – China

Question:- National level awareness program – Sambhav is an initiative of which union ministry?

Answer – Ministry of MSME

Question:- According to the second advance estimates of national income, what is the real GDP growth of India in 2021-22?

Answer – 8.9 percent

Question:- What is Rain Bomb?

Answer. Various types of extreme meteorological events occur around the Earth. A rain bomb, sometimes referred to as a microburst, is one of them.

Question:- Delhi Science Innovation Hub will be launched by whom?

Answer. Delhi Government

Read these articles:-

International current affairs 2021 free pdf

How to qualify TET and CTET exam

Today Current affairs February 2022

Today current affairs of 1st March 2022

Question:- Which day is observed on 1st March?

Answer. Zero Discrimination Day

Question:- Who became the first woman chairperson of SEBI?

Answer. Madhabi Puri Buch became the first woman chairperson of SEBI.

Question:- What is the full form of Financial Messaging Service ‘SWIFT’?

Answer – SWIFT system stands for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.

It is a leading provider of secure financial messaging services.

Question:- What is Millennium Challenge Corporation’ (MCC)?

Answer – MCC is an initiative of America. The Millennium Challenge Corporation (MCC), created by the US in 2004, provides large grants to support economic development.

Question:- Where is the headquarters of International Atomic Energy Agency (IAEA)?

Answer – Vienna

The International Atomic Energy Agency (IAEA) is an international organization that seeks to promote the peaceful use of nuclear energy, and prevent its use for nuclear weapons.

Question:- Which was discovered in Barmer of Rajasthan?

Answer. Oil

Vedanta Limited Cairn Oil & Gas has discovered oil in Barmer district of Rajasthan. This oil was discovered by Cairn Oil & Gas in a block which was given to them under the Open Acreage Licensing Policy (OALP).

Read in detail here 👇:-

https://www.thehindu.com/latest-news/

Social sharing 👇🏻

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *