Theory of Piaget Kohlberg and Vygotsky important 30 MCQs

Important questions on Piaget Kohlberg and Vygotsky’s theory

Theory of Piaget Kohlberg and Vygotsky:- we have discussed here most important MCQs on Piaget Kohlberg and Vygotsky’s theory.

Theory of Piaget Kohlberg and Vygotsky important MCQs

Important MCQs

1.Question:- Four distinct stages of children’s intellectual development are identified by

A. Erikson

B. Skinner

C. Piaget

D. Kohlberg

Answer: Piaget

2. Question:- contact of language development which of the following areas was underestimated by Piaget?

A. Heredity

B. Social interaction

C. Egocentric speech

D. Active construction by the child

Answer:- Egocentric speech

3. Question:- which of the following stages are involved when infants think with their eyes, ears and hands?

A. Concrete operational stage

B. Preoperational stage

C. Sensorimotor stage

D. Formal operational stage

Answer:- sensorimotor stage

4. Question:- Fitting new information into existing schemes is known as:

A. Accommodation

B. Equilibration

C. Assimilation

D. Organisation

Answer:- Assimilation

5. Question:- According to Piaget’s theory, children learn by:

A. Memorizing information by paying due attention

B. Scaffolding provided by more able members of the society

C. Processes of adaptation

D. Changing their behavior when offered appropriate rewards

Answer:- Processes of adaptation

6. Question:- Retrieving hidden objects is evidence that infants have begun to master which of the following cognitive functions?

A. Intentional behavior

B. Object permanence

C. Problem solving

D. experimentation

Answer:- Object permanence

7. Question:- The cognitive ability that comes in pre-operational period is:

A. Hypothetico-deductive thinking

B. Ability for abstract thinking

C. Ability of goal-directed behavior

D. Ability to take other’s opinion

Answer:- ability of goal directed behaviour

8. Question:- Children in primary schools follow which of the, following stages as proposed by Lawrence Kohlberg?
A. Obedience and Punishment Orientation
B. Individualism and Exchange
C. Good Interpersonal Relationships
D. Social Contract and Individual Rights
  1. A and C
  2. A and D
  3. B and D
  4. A and B

Answer:- A and B

9. Question:- According to Socio-cultural theory of Vygotsky:

A. Culture and language play a crucial role in development

B. The child thinks in different domains and does not take a complete perspective

C. Children think in abstract terms if presented abstract material at a lower age

D. Self-directed speech is the lowest stage of the scaffold

Answer:- A. Culture and language play a crucial role in development

10. Question:- ‘The child can think logically about phenomena and objects.’ The correct statement regarding the stages of Piaget’s theory is

(a) sensory nervous system

(b) concrete operating process

(c) Initial operating procedure

(d) Formal Operating Procedure

Answer:- concrete operating process

11.Question:-According to Piaget’s principle, what is the duration of the pre-operational state?

(1) Four to eight years

(2) Two years from birth

(3) Two to seven years

(4) five to eight years

Answer:- Two to seven years

12. Question:- According to Piaget, during the first stage of development (birth to about 2 years of age) the child learns best by _______ .

(1) By understanding neutral words

(2) by thinking abstractly

(3) By application of newly acquired knowledge of the language

(4) by the use of the senses

Answer:- by the use of the senses

13. Question:-According to Piaget, at which stage of cognitive development does the child exhibit ‘object permanence’?

(1) concrete Operational Phase

(2) Formal Operational Stage

(3) sensory – motivational stage

(4) Pre-operational stage

Answer. Pre operational stage

14. Question:- Who among the following states that “cognitive development is based on discovery and not on imitation”

(1) Jean Piaget

(2) Kohlberg

(3) Skinner

(4) Vygotsky

Answer. Jean Piaget

15. Question:- According to Piaget, at what stage does a child begin to recognise and differentiate objects in his environment?

(1) Concrete operational state

(2) Formal operational stage

(3) sensory-motivational state

(4) Pre-operational state

Answer:- sensory-motivational state

CTET and TET exam important 30 MCQs on child development and pedagogy
16. Question:- What did Piaget say about the incorporation of new ideas into a child’s thoughts?

(1) Administration

(2) assimilation

(3) search

(4) construction

Answer. Assimilation

17. Question:- According to Jean Piaget, the lack of cognitive maturity is found in children up to the age of

(1) 4 years

(2) 6 years

(3) 8 years

(4) 12 years

Answer:- 6 years

(1) Skinner

(2) Jean Piaget

(3) Vygotsky

(4) Kohlberg

Answer. Jean Piaget

19. Question:- Among the four stages of child development described by Piaget, is the duration of the formal or abstract operational stage?

(1) Birth to 2 years

(2) 2 to 7 years

(3) 7 to 11 years

(4) 11 years to adulthood

Answer. 11 years to adulthood

20. Question:- According to Piaget’s theory of cognitive development, at what stage can a child think about problems conceptually?

(1) abstract operational state

(2) Tangible operational state

(3) Pre-operational state

(4) sensory state

Answer. abstract operational state

21. Question:- It is called molding itself according to the environment.

(1) Equilibration

(2) Adjustment

(3) Customization

(4) Co-operative

Answer. Customization

22. Question:- Development according to Piaget’s theory of cognitive development

(1) is an intermittent process.

(2) It is a continuous process.

(3) is an intermittent and continuous process

(4) none of the above

Answer. It is continuous process

(1) Piaget’s educational importance of cognitive development

(2) Vygotsky’s theory of social development

(3) Kohrberg’s theory of moral development

(4) none of the above

Answer. Piaget’s educational importance of cognitive development

25. Question:- Language development begins in children.

(1) sensory state

(2) Pre-operational state

(3) Concrete operational state

(4) abstract operational state

Answer. Pre operational state

Constructs and critical perspective of Piaget Kohlberg and Vygotsky

26. Question:- Who among the following propounded the theory of ‘stage of moral development’?

(1) Jean Piaget

(2) Lawrence Kohnberg

(3) Freud

(4) Sears

Answer. Lawrence kohlberg

27. Question:- Lawrence Kohlberg has divided the stage of moral development into how many stages?

(1) in two stages

(2) in three stages

(3) in four stages

(4) in eight stages

Answer. In three stages

(1) early childhood

(2) childhood

(3) adolescence

(4) none of the above

Answer. Adolescence

29. Question:- Who among the following has considered the interaction of children as the basic basis of their development?

(1) Lawrence Koiberg

(2) Lev Vygotsky

(3) Jean Piaget

(4) Skinner

Answer. Lev Vygotsky

30. Question:- According to Vygotsky, when are children active members of peer groups?

(1) early childhood

(3) adolescence

(2) childhood

(4) adulthood

Answer. Adolescence

Read more:-
REET syllabus, eligibility criteria level I and II
How to qualify TET and CTET exam

Leave a Comment

Your email address will not be published.