Social studies solved question paper CTET paper II

Social Studies previous year question paper CTET 2018

CTET 2018 Social studies solved question paper:- In this section we are covering the all questions of previous year question papers of social studies CTET paper II 2018.

CTET 2018 Social studies solved question paper

1.Question:- Wind vane is used for measuring

(1) wind velocity

(2) air pressure

(3) wind direction

(4) air temperature

Answer. Wind direction

2. Question:- Which one of the following layers of the atmosphere helps in the transmission of radio waves?

(1) Stratosphere

(2) Mesosphere

(3) Thermosphere

(4) Exosphere

Answer. Stratosphere

3. Question:- Identify the various layers of the earth in order from interior to the outermost layer :

layers of the Earth

(1) Crust, mantle, outer core, inner core

(2) Mantle, crust, outer core, inner core

(3) Inner core, outer core, crust, mantle

(4) Inner core, outer core, mantle, crust

Answer. Inner core, Outer core, mantle, crust

4. Question. Observe carefully the location of the sun, earth and moon in the given diagram and tell what it depicts!

(1) Solar eclipse

(2) Lunar eclipse

(3) Spring tide

(4) Neap tide

Answer. Solar eclipse

5. Question:- When the river enters the plain, it bends and flows forming large bends known as

(1) levee

(2) floodplain

(3) meander

(4) oxbow lake

Answer. Floodplain

6. Question:- Which means of transport is extremely useful in most inaccessible areas and in time of calamities for rescuing people and distributing food, water, clothes and medicines?

(1) Airways

(2) Railways

(3) Roadways

(4) Waterways

Answer. Railways

7. Question:- The branch of geography which deals with composition of a particular human population is called

(1) urban geography

(2) biogeography

(3) demography

(4) human geography

Answer. Demography

8. Question:- Assertion (A):

The sun sets in Gujarat about two hours after Arunachal Pradesh.

Reason (R) :

Arunachal Pradesh is on a higher latitude than Gujarat.

Select the correct option from the given alternatives.

(1) Both (A) and (R) are true, and (R)explains (A)

(2) Both (A) and (R) are true, but (R) does not explain (A)

(3) (A) is true and (R) is false

(4) (A) is false and (R) is true

Answer. (A) is false and (R) is true

9. Question:- Which one of the following is a non conventional source of energy?

(1) Firewood

(2) Natural gas

(3) Solar energy

(4) Coal

Answer. Solar energy

10. Question:- The breeding of fish in specially constructed tanks and ponds is known as

(1) sericulture

(2) viticulture

(3) horticulture

(4) pisciculture

Answer. Pisciculture

11. Question:- A narrow strip of land joining two landmasses is known as

(1) strait

(2) isthmus

(3) island

(4) bay

Answer. Isthmus

12. Question:- Which one of the following continent is smallest in size?

(1) Australia

(2) South America

(3) Africa

(4) Europe

Answer. Australia

13. Question:- At the upper primary stage, Social Science comprises of

(1) History, Geography, political Science, Psychology

(2) History, Geography, Sociology, Economics,

(3) History, Geography. Political Science, Economics

(4) History, Geography, Political Science, Sociology

Answer. History, Geography, Political science, Economics

14. Question:- Inductive learning is contradictory to which one of the following approaches?

(1) Expository teaching

(2) Structure training

(3) Simulation

(4) Mastery learning

Answer. Mastery learning

15. Question:- Read the given statements A and B and select the correct answer:

A. Critical thinking promotes the building of concepts, application and expansion of ideas.

B. It does not help in understanding and evaluating arguments and beliefs of others.

(1) A is true and B in false

(2) A is false and B is true

(3) Both A and B are false

(4) Both A and B are true

Answer. A is false and B is true

16. Question:- What is an empirical evidence?

(1) Data gathered in the real world through the senses

(2) A numeric approach for research

(3) Data measured in metric units

(4) Data gathered using reliable methods of data collection

Answer. A numeric approach for research

17. Question:- The models/replicas of
physical features are most suitable for teaching

(1) History

(2) Economics

(3) Geography

(4) Political Science

Answer. Geography

18. Question:- The collection of weather information from the local newspaper is an example of which type of source?

(1) Primary

(2) Secondary

(3) Tertiary

(4) Both primary and tertiary

Answer. Secondary

19. Question:- In which type of classroom, the students with learning disabilities learn alongside other students?

(1) Exclusive

(2) Special

(3) Inclusive

(4) Modern

Answer. Inclusive education

20. Question:- Who has given the following theory?
“All children go through the same sequence of development, but at different rates. Therefore teacher must plan activities for individual children and small groups, not just for the class as a whole.”

(1) C. L. Ogden

(2) D. Purcell

(3) J. H. Bell

(4) J. Piaget

Answer. J. Piaget

21. Question:- In order to promote cooperative learning in the classroom, a teacher should

(1) engage students in debate and discussions

(2) give them individual projects

(3) divide the class in small groups for work

(4) provide them various sources to do the project

Answer. Engage students in debate and discussions

22. Question:- A self-guided, self-disciplined thinking which attempts to reason at the highest level of quality in a fair-minded way is called

(1) critical thinking

(2) complex thinking

(3) intelligent thinking

(4) abstract thinking

Answer. Abstract thinking

23. Question:- The colours used in the Ajanta Caves Paintings have been derived from which of the following materials?

(1) Remains of animal organs

(2) Graphite

(3) Plants and minerals

(4) Slate

Answer. Plants and minerals

24. Question:- The earliest manuscripts were written on

(1) palm leaves

(2) stones

(3) paper

(4) wood

Answer. Palm leaves

25. Question:- Which one of the following period is longest in the human history?

(1) Paleolithic

(2) Mesolithic

(3) Neolithic

(4) Megalithic

Answer. Paleolithic

26. Question:- Read the given statements A and B and select the correct answer:

A. Mehrgarh is located in a fertile plain near Bolan Pass of Pakistan.

B. Evidences of farming and herding are found here.

(1) A is true and B is false

(2) A is false and B is true

(3) Both A and B are false

(4) Both A and B are true

Answer. Both A and B are true

27. Question:- In which one of the following States of India, the largest number of Harappan sites have been found?

(1) Punjab

(2) Haryana

(3) Gujarat

(4) Jammu and Kashmir

Answer. Gujarat

28. Question:- ‘Rig Veda’ was originally composed in which one of the following languages?

(1) Brahmi

(2) Pali

(3) Sanskrit

(4) Prakrit

Answer. Sanskrit

29. Question:- The first ruler of Magadha sixth century
Mahajanapadas in the
BC was

(1) Mahavira

(2) Prasenjit

(3) Bimbisara

(4) Ajatashatru

Answer. Bimbisara

30. Question:- Which one of the following is not among the three jewels of Buddhism?

(1) Buddhat

(2) Dhamma

(3) Ahimsa

(4) Sangha

Answer. Ahimsa

CTET and TET exam important 30 MCQs on child development and pedagogy

31. Question:- Who among the following elects the Rajya Sabha Members?

(1) Voters in Assembly Constituencies

(2) Voters in Parliamentary Constituencies

(3) Lok Sabha Members

(4) Members of Legislative Assemblies (MLAS)

Answer. Members of Legislative Assemblies (MLAs)

32. Question:- Which of the following systems of government was adopted by India?

(1) Parliamentary and Unitary

(2) Presidential and Federal

(3) Presidential and Unitary

(4) Parliamentary and Federal

Answer. Parliamentary and Federal

33. Question:- How many Parliamentary Constituencies are reserved for the Scheduled Castes?

(1) 48

(2) 84

(3) 47

(4) 74

Answer. 84

34. Question:- Which one of the following Funda mental Right is violated due to practice of untouchability in India?

(1) Right to Equality

(2) Right to Freedom

(3) Right against Exploitation

(4) Right to Constitutional Remedies

Answer. Right to Equality

35. Question:- As per the Constitution of India, which one of the following is not a Funda mental Right?

(1) Right to Education

(2) Right against Exploitation

(3) Right to Freedom of Religion

(4) Right to Property

Answer. Right to Property

36. Question:- Untouchability refers discrimination on the basis of to the

(1) physical disability

(2) gender

(3) caste

(4) race

Answer. Caste

37. Question:- Who appoints the Chief Minister?

(1) The President

(2) The Prime Minister

(3) The Governor

(4) The Chief Justice of the High Court

Answer. The Governer

38. Question:- Who appoints the Governor?

(1) The Prime Minister

(2) The Chief Minister

(3) The Chief Justice of India

(4) The President

Answer. The President

39. Question:- Who elects the Prime Minister?

(1) The Council of Ministers

(2) The Chief Ministers

(3) MPs

(4) MPs and MLAs

Answer. MPs

40. Question:- Who among the following is called the first citizen of India?

(1) The Chief Justice of India

(2) The Home Minister

(3) The President

(4) The Prime Minister

Answer. The President

41. Question:- Who among the following is called the first citizen of a State in India?

(1) The Chief Justice of the High Court

(2) The Home Minister

(3) The Governor

(4) The Chief Minister

Answer. The Governer

42. Question:- The current Lok Sabha (from 2014 onwards) is the

(1) 13th

(2) 14th

(3) 15th

(4) 16th

Answer. 16th

43. Question:- Who is the current President of India?

(1) Narendra Modi

(2) Pratibha Patil

(3) M. Venkaiah Naidu

(4) Ram Nath Kovind

Answer. Ram Nath Kovind

44. Question:- Which of the following is not mentioned in the Constitution of India?

(1) Names of the States and Union Territories

(2) Structure of the Government

(3) Names of political parties

(4) Rights of the citizens

Answer. Named of Political parties

45. Question:- Who nominates Members to the Rajya Sabha?

(1) The President

(2) The Vice President

(3) The Prime Minister

(4) The Chief Justice of the Supreme Court

Answer. The President

46. Question:- Who among the following was the President of the Constituent Assembly of India?

(1) C. Rajagopalachari

(2) Dr. B. R. Ambedkar

(3) Dr. Rajendra Prasad

(4) Jawaharlal Nehru

Answer. Dr. Rajendra Prasad

47. Question:- Who among the following was the only Indian Governor-General of India?

(1) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

(2) B. Pattabhi Sitaramayya

(3) T. T. Krishnamachari

(4) C. Rajagopalachari

Answer. C. Rajgopalachari

48. Question:- When was the Constitution of India – adopted?

(1) August 15, 1947

(2) November 26, 1947

(3) November 26, 1949

(4) January 26, 1950

Answer. November 26, 1949

49. Question:- Who among the following played a decisive role in integrating the Princely States of India?

(1) Jawaharlal Nehru

(2) Sardar Vallabhbhai Patel

(3) Dr. B. R. Ambedkar

(4) C. Rajagopalachari

Answer. Sardar Vallabhbhai Patel

50. Question:- Which of the following deal with the matters in the Concurrent List of the Constitution of India?

(1) Union Government and State Governments

(2) State Governments and Local Government Bodies

(3) Union Territories

(4) Local Government Bodies

Answer. Union Government and State Governments

51. Question:- Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee in the Constituent Assembly of India?

(1) C. Rajagopalachari

(2) Dr. B. R. Ambedkar

(3) Dr. Rajendra Prasad

(4) Jawaharlal Nehru

Answer. Dr. B. R. Ambedkar

52. Question:- In the 18th century, under whom did Bengal gradually break away from the Mughal control?

(1) Murshid Quli Khan

(2) Nadir Shah

(3) Alivardi Khan

(4) Burhan-ul-Mulk

Answer. Murshid Quli Khan

53. Question:- Who among the following Governor Generals decided that Bahadur Shah Zafar would be the last Mughal emperor and after his death none of the descendents would be recognized as a ruler?

(1) Lord Dalhousie

(2) William Bentinck

(3) Lord Canning

(4) Lord Cornwallis

Answer. Lord Canning

54. Question:-Which Governor-General declared that Awadh was being misgoverned and British rule was needed to ensure proper administration?

(1) Lord Ripon

(2) Lord Canning

(3) Lord Dalhousie

(4) Lord Mountbatten

Answer. Lord Dalhousie

55. Question:- Which ruler of Kanpur called himself Peshwa?

(1) Nana Saheb

(2) Bajirao 1

(3) Bajirao II

(4) Bahadur Shah Zafar

Answer. Nana Saheb

56. Question:- The best methodology to teach the theme ‘Factory’ would be

(1) to narrate a story

(2) to invite a resource person

(3) to organize a visit to an industrial plant

(4) to screen a documentary film

Answer. To organize a visit to an industrial plant

57. Question:- What is EDUSAT?

(1) The rocket that carries man-made satellites to be placed in the orbit around the sun

(2) A newly discovered planet in the solar system

(3) An asteroid found between the orbits of Mars and Jupiter

(4) A man-made Indian satellite

Answer. A man made Indian satellite

58. Question:- The verses and ideas of which one of the following personalities have been preserved in Panchvani’ and ‘Bijak’?

(1) Mirabai

(2) Kabir

(3) Guru Nanak

(4) Ravidas

Answer. Kabir

59. Question:- The mural painting from Ellora Caves which shows Vishnu as Narasimha, the man-lion, is a work of which period?

(1) Gurjara-Pratihara period

(2) Rashtrakuta period

(3) Chalukya period

(4) Gupta period

Answer. Rashtrakuta period

60. Question:- Which one of the following organizations believes in Upanishads?

(1) Brahma Samaj

(2) Ramakrishna Mission

(3) Satyashodhak Samaj

(4) Seva Samaj

Answer. Brahma Samaj

Read these articles:-

CTET and TET important MCQs child development practice set 1

Principles of development of children free pdf

Theory of Piaget Kohlberg and Vygotsky important 30 MCQs

Leave a Comment

Your email address will not be published.