MCQs on 42nd Amendment Act of Indian Constitution

MCQs on 42nd Amendment

MCQs on 42nd Amendment Act of Indian Constitution :- The 42nd Amendment Act made changes to various parts of the Indian Constitution including the Preamble, Fundamental Rights, Directive Principles of State Policy and the powers of the Judiciary.

Question 1. In which year was the 42nd Amendment Act of the Indian Constitution passed?

A. 1975
B 1976
C. 1977
D. 1978

Answer: B

Question 2. Which Prime Minister of India was in power when the 42nd Amendment Act was passed?

A. Indira Gandhi
B Morarji Desai
C Charan Singh
D Rajiv Gandhi

Answer: A

Question 3. Which article was amended by the 42nd Amendment Act to include the word “secular” in the Preamble?

A. Article 51A
B. Article 368
C.Article 39A
D. Article 42

Answer: B

Question 4. Which part of the Constitution was added by the 42nd Constitutional Amendment Act?

A. Part XI
b part twelfth
C. Part XIII
D Part XIV

Answer: C

Question 5. The powers of which of the following bodies have been increased by the 42nd Amendment Act?

A. Supreme Court
B Parliament
C. President
D.State Legislature

Answer: B

Question 6. Which fundamental right was amended by the 42nd Amendment Act to make it unenforceable?

A. Right to equality
B. Right to Freedom
C.right to life
D. Right to Property

Answer: D

Question 7. Which article was added to the Constitution by the 42nd Amendment Act to protect the President from legal proceedings?

A. Article 356A
B. Article 361A
C.Article 364A
D.Article 367A

Answer: B

Question 8. The 42nd Amendment Act made education a __ responsibility.

a middle
b state
c joint
d concurrent

Answer: D

Question 9. Which schedule was added to the Constitution by the 42nd Amendment Act?

A. Ninth Schedule
b 10th schedule
C.Eleventh Schedule
D. Twelfth Schedule

Answer: A

Question 10. Which provision of the 42nd Amendment Act was later repealed by the 44th Amendment Act?

A. Power of Parliament to amend the Constitution
B. Power of judicial review of constitutional amendments
C. Non-enforceability of property rights
D. Protection of the President from legal proceedings

Answer: C

100th Amendment of Indian Constitution free PDF

10 important features and Preamble of Indian Constitution

Question 11. The 42nd Amendment Act made it mandatory for the President to act on the advice of which Council?

A. Cabinet Council
B Planning Council
C. Economic Council
D. Security Council

Answer: A

Question 12. Which article was amended by the 42nd Amendment Act to introduce the concept of “Fundamental Duties” for the citizens?

A. Article 15
B. Article 19
C. Article 21
d Article 51A

Answer: D

Question 13. Which amendment to the Constitution was made by the 42nd Amendment Act to give primacy to the Directive Principles of State Policy over the Fundamental Rights in case of conflict between the two?

A. 24th Amendment
B. 25th Amendment
C.26th Amendment
D.42nd Amendment

Answer: D

Question 14. What did the 42nd Amendment make it mandatory for political parties to do?

A. Disclose their sources of income
B. Reveal the symbol of your party
c. Follow the code of conduct
D. reserve a certain percentage of seats for women candidates

Answer: A

Question 15. Which article was amended by the 42nd Amendment to increase the term of Lok Sabha and Legislative Assemblies from five to six years?

A. Article 81
B. Article 83
C. Article 85
D. Article 87

Answer: B

Question 16. Which new institution was included in the Constitution by the 42nd Amendment ?

A. National Judicial Commission
B. Central Vigilance Commission
C.National Human Rights Commission
D.National Development Council

Answer: C

Question 17. Which amendment to the Constitution was made by the 42nd Amendment to empower the Parliament to make laws on any subject in the State List?

A. 8th Amendment
b 9th amendment
C. 10th Amendment
D.11th amendment

Answer: C

Question 18. What did the 42nd Amendment mandate the state to do for the welfare of Scheduled Castes and Scheduled Tribes?

A. Provide free education
B. Provide employment opportunities
C. Provide reservation in educational institutions and government jobs
D. provide financial assistance

Answer: C

Question 19. Which Article was amended by the 42nd Amendment to make it necessary for the President to give his assent to the Constitution Amendment Bill?

A. Article 368
B. Article 369
C.Article 370
D Article 371

Answer: A

Question 20. Which provision of the 42nd Amendment was challenged and struck down by the Supreme Court in the case of Minerva Mills Ltd. v. Union of India?

A. Power of judicial review of constitutional amendments
B. Non-enforceability of property rights
C. Extension of term of the Lok Sabha and Legislative Assemblies
D. Protection of the President from legal proceedings

Answer: B

Question 21. Which amendment of the Indian Constitution is commonly known as the “Mini Constitution”?

a) 44th Amendment Act
B) 42nd Amendment Act
c) 46th Amendment Act
d) 40th Amendment Act

Answer: B) 42nd Amendment Act

Question 22. In which year was the 42nd Amendment Act implemented?

A) 1972
b) 1974
c) 1976
d) 1978

Answer: C) 1976

Question 23. The 42nd Amendment Act made education a fundamental right for children of the following age groups:

a) 6 and 14 years
b) 5 and 12 years
c) 8 and 16 years
d) 10 and 18 years

Answer: A) 6 and 14 years

Question 24. Which fundamental right was removed by the 42nd Amendment Act and made a legal right under Article 300A?

a) Right to Equality
b) Right to freedom of speech and expression
c) right to property
d) Right to life and personal liberty

Answer: C) Right to property

Question 25. The power of Parliament to amend the Constitution was increased by the 42nd Amendment Act by inserting which clause in Article 368?

a) clause (1)
b) clause (2)
c) clause (3)
d) clause (4)

Answer: D) Clause (4)

Question 26. Which fundamental duty was added under Article 51A in the Indian Constitution by the 42nd Amendment Act?

a) To promote harmony and the spirit of common brotherhood among all citizens
b) protecting and improving the natural environment
c) To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India
d) To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity

Answer: c) To maintain and protect the sovereignty, unity and integrity of India

Question 27. The Directive Principles of State Policy were given priority over the Fundamental Rights by the 42nd Amendment Act?

a) promoting the educational and economic interests of the Scheduled Castes, Scheduled Tribes and other weaker sections
b) Equal justice and free legal aid to the economically weaker sections
c) Organizing Gram Panchayats
d) improving public health

Answer: a) Promotion of educational and economic interests of Scheduled Castes, Scheduled Tribes and other weaker sections

Question 28. By the 42nd Amendment Act, the tenure of the Lok Sabha and the State Legislatures was increased from five to how many years?

a) four years
b) six years
c) seven years
d) eight years

Answer: B) Six years

Question 29. Which Act was included in the Ninth Schedule of the Indian Constitution by the 42nd Amendment Act, providing protection from judicial review?

a) Representation of the People Act, 1951
b) Nationalization of Banks (Second Amendment) Act, 1970
c) Election Laws (Amendment) Act, 1975
d) Right to Information Act, 2005

Answer: c) The Electoral Laws (Amendment) Act, 1975

Question 30. Which emergency provision was amended by the 42nd Amendment Act to bar judicial review of its proclamation?

a) Article 352 (National Emergency)
b) Article 356 (President’s rule)
c) Article 360 (Financial Emergency)
d) Article 365 (Failure of constitutional machinery in states)

Answer: A) Article 352 (National Emergency)

Question 31. In which part of the Indian Constitution were the words “socialist” and “secular” added by the 42nd Amendment Act?

a) Preamble
B) Directive Principles of State Policy
c) fundamental rights
d) Ninth Schedule

Answer: a) Preamble

Question 32. Which article was added by the 42nd Amendment Act to protect certain laws relating to anti-national activities from judicial review?

a) Article 368A
B) Article 31A
c) Article 33A
d) Article 35A

Answer: B) Article 31A

Question 33. The 42nd Amendment Act declared that “the Constitution shall be interpreted in accordance with the Directive Principles.” Which article was amended to reflect this change?

a) Article 32
B) Article 36
c) Article 37
d) Article 39

Answer: c) Article 37

Question 34. The 42nd Amendment Act made it mandatory for the President to accept the advice of the Council of Ministers. Which article was amended to introduce this provision?

a) Article 74
B) Article 75
c) Article 76
d) Article 78

Answer: a) Article 74

Question 35. Which fundamental right was amended by the 42nd Amendment Act to clarify that it is not available to members of the armed forces?

a) Right to Equality (Article 14)
b) Right to freedom of speech and expression (Article 19)
c) Right to life and personal liberty (Article 21)
d) Right to Constitutional Remedies (Article 32)

Answer: d) Right to Constitutional Remedies (Article 32)

Question 36. The 42nd Amendment Act reduced the minimum voting age from 21 years to what age for elections to the Lok Sabha and the Legislative Assemblies?

a) 20 years
b) 18 years
c) 16 years
d) 25 years

Answer: B) 18 years

Question 37. Which schedule of the Indian Constitution was completely removed by the 42nd Amendment Act?

a) Fourth Schedule
B) Fifth Schedule
c) Seventh Schedule
d) Eighth Schedule

Answer: A) Fourth Schedule

Question 38. Which special status was conferred by the 42nd Amendment Act to the Union Territories of Delhi and Puducherry?

a) full statehood
b) partial statehood
c) Union Territories with Legislative Assembly
d) Union Territories with Parliament

Answer: C) Union Territories with Legislative Assembly

Question 39. Which provision was added to the Directive Principles of State Policy by the 42nd Amendment Act with emphasis on the promotion of international peace and security?

a) Article 38A
B) Article 39A
c) Article 41A
d) Article 42A

Answer: A) Article 38A

Question 40. The 42nd Amendment Act was passed during the tenure of which Prime Minister of India?

a) Indira Gandhi
b) Morarji Desai
c) Atal Bihari Vajpayee
d) Rajiv Gandhi

Answer: A) Indira Gandhi

Question 41. The 42nd Amendment Act expanded the scope of Panchayati Raj Institutions and added which part of the Indian Constitution?

a) Part IX
B) Part X
c) Part XI
d) Part XII

Answer: B) Part X

Question 42. Which Article of the Indian Constitution was amended to specify that the satisfaction of the President under Article 352 (National Emergency) cannot be questioned in any court?

a) Article 352A
B) Article 353
c) Article 354
d) Article 356A

Answer: a) Article 352A

Question 43. The 42nd Amendment Act made it mandatory for states to protect and improve the environment and safeguard forests and wildlife under the Directive Principles of State Policy?

a) Article 39A
B) Article 48A
c) Article 51A(g)
d) Article 52A

Answer: B) Article 48A

Question 44. Which article was added by the 42nd Amendment Act to empower the Parliament to amend or repeal any provision of the Constitution?

a) Article 369
B) Article 368B
c) Article 371A
d) Article 375

Answer: B) Article 368B

Question 45. Which Article of the Indian Constitution was amended by the 42nd Amendment Act to reduce the age of eligibility for the President of India from 35 to 30 years?

a) Article 55
B) Article 58
c) Article 58A
d) Article 59

Answer: C) Article 58A

Question 46. Which Constitutional Amendment Act repealed some of the provisions of the 42nd Amendment Act?

a) 44th Amendment Act
B) 46th Amendment Act
c) 52nd Amendment Act
d) 56th Amendment Act

Answer: A) 44th Amendment Act

Question 47. Which emergency was declared by the 42nd Amendment Act as the only emergency mentioned in the constitution?

a) state emergency
B) National Emergency
c) Financial emergency
d) constitutional emergency

Answer: B) National Emergency

Question 48. The 42nd Amendment Act increased the term of the State Legislative Assemblies from five to how many years?

a) four years
b) six years
c) seven years
d) eight years

Answer: c) seven years

Question 49. Which article of the Indian Constitution was amended by the 42nd Amendment Act to incorporate the principles of the Welfare State?

a) Article 37A
B) Article 38A
c) Article 39A
d) Article 40A

Answer: A) Article 37A

Question 50. Which new Directive Principle of State Policy was introduced by the 42nd Amendment Act with the objective of promoting international peace and security?

a) Article 40A
B) Article 51A(g)
c) Article 53A
d) Article 56A

Answer: C) Article 53A

Click here to get more information

Read more articles :-

Social Sharing ⬇️

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *