Current affairs of September 2021 important question answers and pdf

Latest Current affairs of September 2021

Welcome to Ritu’s Academy. Here we are providing question answers of latest current affairs of September 2021. For preparation of competitive exams eg. UPSC, IAS, IPS Banking, Railway and Teaching and other states civil services / government job recruitment examinations of India. Lets start:-

Question answers

1.Question:- Which country is the first country in the world to adopt bitcoin as a national currency?

Answer- El Salvador

2. Question:- Which award has been conferred on Anand Kumar, the founder of Super 30?

Answer:- Swami Brahmananda Award 2021

3. When is World Patient Safety Day ?

Answer:- 17 September

Image source Jantakiawaj.org

4. Question:- What is the theme of World Patients Safety Day?

Answer:- Theme- ‘Safe Maternal and Newborn Care’.

5. Question:- Who is included in TIME magazine’s 2021 list of 100 most influential people ?

Answer:- 1. Prime Minister Narendra Modi,

2. West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee and

3. Serum Institute of India CEO Adar Poonawalla

6. Question:- India’s first carbon capture plant has been commissioned by

Answer:- Tata Steel Jamshedpur Works

7. A campaign named Shoonya has been started by

Answer:- NITI Aayog in association with US-based Rocky Mountain Institute (RMI) and RMI India

8. Question :- Who launched the AI-powered road safety project ‘IRASTE’ ?

Answer:- By Nitin Gadkari

Image source Prepareexam.com

9. Question :- What does iRASTE mean?

Answer:- Intelligent solutions for road safety through technology and engineering

10. Question :- Who started ‘Project Udaan’ ?

Answer:- Indian Institute of Technology (IIT) Bombay

11. Question :- What is mean by ‘Project Udaan’ ?

Answer:- Project Udaan is an AI-based translation software to translate engineering textbooks and teaching materials and all core subjects of higher education into the desired language

12. Question:- How many medals has India won in the 2021 Archery World Championships which is Held in Yankton, South Dakota, USA

Answer:- Three silver medals

13. Question:- Who became the first Indian woman archer to win three silver medals at the World Championships?

Answer:- Vijayawada’s Venam Jyothi Surekha

Vijayawada’s Venam Jyothi Surekha

14. Question:- When is the International Day for Universal Access to Information observed?

Answer:- 28 September

15. Question:- When was World River Day celebrated?

Answer:- 26 September

16. Question:- When is World Environment Health Day celebrated?

Answer:- 26 September

17. Question:- Who and when announced the celebration of World Environment Health Day?

Answer:- In 2011, the International Federation of Environmental Health

18. Question:- When is World Tourism Day observed ?

Answer:- 27 September

19. Question :- Who has started India’s first all India helpline for senior citizens named ‘Elder Line’ ?

Answer:- Ministry of Social Justice and Empowerment

20. Question:- Who launched “Amrit Grand Challenge Program-Janacare”?

Answer:- Union Minister Dr Jitendra Singh

Union Minister Dr Jitendra Singh

21. Question :- When was World Maritime Day 2021 celebrated?

Answer :- 30 September

22. Question:- when is World Heart Day observed ?

Answer:- 29 September

23. Question :- Who won the women’s doubles title in the women’s doubles final at the Open in Ostrava, Czech Republic?

Answer :- India’s Sania Mirza and her Chinese partner Zhang Shuai

Sania Mirza and Zhang Shuai

24. Question:- Where has the world’s highest electric vehicle charging station been inaugurated?

Answer :-In Kaza village of Lahaul and Spiti district in Himachal Pradesh

25. Question :- What has the International Astronomical Union named a crater at the South Pole of the Moon?

Answer :- Named after arctic explorer Matthew Henson

26. Question :- Under what name has the Government of India set up an asset management company (AMC)?

Answer :- An asset management company by the name of India Debt Resolution Company Ltd – IDRCL

27. Question :- When will the Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) observe National Pension System Day (NPS)?

Answer :- 1 October

28. Question :- Who won his 24th world title with victory in IBSF 6-Red Snooker World Cup?

Answer :- Indian star cue player Pankaj Advani defeated Babar Masih of Pakistan in the final.

29. Question :- Beijing 2022 Winter Olympics launched which official slogan during a ceremony ?

Answer :- “Together for a shared future”.

30. Question :- When is International Sign Language Day celebrated?

Answer :- 23 September

Read also:-

Leave a Comment

Your email address will not be published.