Current affairs of June 2021 important question answers PDF

Introduction

Welcome to Ritu’s Academy. Here we are providing Monthly current affairs June 2021Question Answers. For preparation of competitive exams eg. UPSC, IAS, IPS Banking, Railway and Teaching and other states civil services / government job recruitment examinations of India. Lets start:-

Most Important Question Answer

1. Question:- In our historical development in the education system which scheme launched by Ladakh union territory lieutenant governor?

Answer:- Youn Tab Scheme 2021

2. Question:- which bank has sanctioned a loan of Rs.3725 Crore for the development of Noida International airport which is being developed by Yamuna International airport?

Answer:- State Bank of India (SBI)

3. Question:- World environment Day is observed on which day and what is the theme?

Answer:- 5 June

Theme- ” Ecosystem Restoration”

4. Question:- CBSE collaborated with which company to introduce coding for class 6 to 8 and data science curriculum for classes 8 to 12 as news skilling subjects in the 2021-22 academic session?

Answer:- Microsoft company

5. Question:- what is the name of Managing Director and CEO of RBL Bank?

Answer:- Vishwavir Ahuja

6. Question:- what is the name of the Indian Institute that topped among Indian universities in the world University ranking 2020-21?

Answer:- IIM Ahmedabad

7. Question:- who won the International business book of the year award 2021?

Answer:- Nitin Rakesh along with Jerry wind for their book “Transformation in times of crisis”.

8. Question:- who won gold medal in Asian Elite men and women boxing championships?

Answer:- Sanjeet Kumar and Pooja Rani

9. Question:- who is elected as new President of confederation of Indian industry?

Answer:- T. V. Narendran

10. Question:- Who won WHO Director General Special Award for efforts in tobacco control?

Answer:- Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan

11. Question:- who became the first and only woman in the history of IAF to ever quality as a flight test engineer?

Answer:- Ashritha V Olety from Karnataka

12. Question:- who awarded Japan’s Fukuoka Grand prize 2021?

Answer:- Journalist P. Sainath

13. Question:- what is the name of the President of Iran?

Answer:- Ibrahim Rayisee

14. Question:- Who inaugurated Indus best mega Food Park in Raipur Chhattisgarh?

Answer:- Narendra Singh Tomar

15. Question:- Ministry of labour and employment government has constituted the expert group to provide technical inputs and recommendations on fixation of minimum wages and National floor minimum wages. Who is the chairman of this expert group?

Answer:- Ajit Mishra

16. Question:- who has been appointed by the US government is the first female army secretary?

Answer:- Christine Wormuth

17. Question:- which Indian peacekeeping soldier will be honoured by the prestigious United Nations medal?

Answer:- 1. Yuvraj Singh 2. Ivan Michael Picardo 3. Moolchand Yadav

18. Question:- who authored the recently published book “Languages of Truth: Essays 2003 – 2020”?

Answer:- Ravi Shastri

19. Question:- who has taken over as the 21st Director General of Assam rifles?

Answer:- Pardeep Chandran Nair

20. Question:- who has been given the additional charge of chairman of the Central Board of Direct taxes (CBDT)?

Answer:- Jagannath Vidhyadhar Mahapatra

21. Question:- who has been appointed as the chairman of digital media content regulatory Council ?

Answer:- Vikramjeet Sen

22. Question:- India’s first indigenous temperature data logger ‘AmbiTag’ has been developed by ?

Answer:- IIT Ropar

23. Question:- Who has won the Styrian Grand Prix 2021?

Answer:- Max Verstappen

24. Question:- who has been appointed as the special director of The Central bureau of investigation?

Answer:- Praveen Sinha

25. Question:- in which state of India the world’s first genetically modified rubber plant has been planted?

Answer:- Assam

26. Question:- which cities have jointly won the smart City award 2020 for holistic development?

Answer:- Indore and Surat

27. Question:- what will be the name of India’s first indigenous aircraft carrier to come into service in the year 2022?

Answer:- Vikrant

28. Question:- which country has defeated India to win the ICC World test championship for the first time?

Answer:- Newzealand

29. Question:- which football player has become the top scoring international player?

Answer:- Cristiano Ronaldo

30. Question:- which state has the first state in the country to became rabies free?

Answer:- Goa

31. Question:- The turn over limit of small and medium companies has been increased from rupees 50 crore to how many crore by the Ministry of corporate Affairs ?

Answer:- Rs. 250 crore

32. Question:- ISRO will use which launch vehicle to launch the first unmanned mission under the ‘Gaganyaan’ program ?

Answer:- GSLV Mark III

33. Question:- who has been appointed by WhatsApp as the Grievance Officer in India ?

Answer:- Paresh B Lal

34. Question:- who has became the first person from Asia and the third blind person in the world to climb Mount Everest ?

Answer:- zhang Hong

35. Question:- which airport has been included in the green airport under Asia Pacific region ?

Answer:- 1. Indira Gandhi International airport 2.Rajiv Gandhi International airport Hyderabad

36. Question:- which state has topped in the third edition of NITI Aayog SDG India list 2020-21 ?

Answer:- Kerala

37. Question:- which hydrographic survey ship of the Navy will be decommissioned?

Answer:- Sandhyak

38. Question:- which state has top in the Anaemia Mukt Bharat index 2020-21 ?

Answer:- Madhya Pradesh

39. Question:- which country has become the first to adopt Bitcoin as a legal tender ?

Answer:- EL Salvador – a small country of America

40. Question:- Which institute has topped the QS world University ranking 2022 in India ?

Answer:- IIT Bombay

41. Question:- To strengthen Maritime ties between which two countries ‘CORPAT’ exercise has been organised ?

Answer:- India -Thailand

42. Question:- Which city has topped the world’s most liveable City in 2021 by tackling the covid-19 ?

Answer:- Auckland city of New Zealand

43. Question:- which former cricketer has launched a portal named ‘CRICURU’ for the training of young players?

Answer:- By Virender Sehwag

44. Question:- who has been appointed as the part-time chairman of ICICI Bank ?

Answer:- Girish Chandra Chaturvedi

45. Question:- who is the present chairman of LIC whose tenure has been extended?

Answer:- M R Kumar

46. Question:- By which year India will be able to install 20 GW of wind power capacity ?

Answer:- Year 2025

47. Question:- who has become the first Indian to receive the Asia-Pacific Productivity Champion Award ?

Answer:- R S Sodhi

48. Question:- who has been elected as the President of the Mongolia country?

Answer:- Ukhnaa khurdsukh

49. Question:- Which bank tops the list of domestic and international banks of India ?

Answer:- Development Bank of Singapore (DBS Bank)

50. Question:- Which Indian origin journalist has been awarded the Pulitzer Prize 2021 ?

Answer:- 1. Megha Rajagopalan

2. Niel Bedi

Read also:-