Current affairs 1st April 2022: Question answers

Current affairs April 2022

Current affairs: Welcome to Ritu’s Academy. Here we are providing question answers of today current affairs of April 2022. For preparation of competitive exams eg. UPSC, IAS, IPS Banking, Railway and Teaching and other states civil services / government job recruitment examinations of India. Lets start:-

Today current affairs of April 2022 Questions and Answers

I) world Backup day

Question 1. When is observed world backup day?

Answer. 31st March

Primarily, World Backup Day began as World Backup Month by a hard drive company called Maxtor. Which was later acquired by Seagate Technology.

This day gives us a message to protect our precious digital documents as we become more dependent on technology.

II) International Transgender Day of Visibility?

Question 2. When is observed International Transgender Day of Visibility?

Answer. 31st March

‘International Transgender Day of Visibility’ is celebrated to raise awareness about the discrimination faced by transgender people.

III) International Day of Drug Checking

Question 3. When is observed International Day of Drug Checking?

Answer. 31st March

The day is observed as International Day of Drug Checking since 31 March 2017 to educate people about drugs and their effects.

The day aims to promote drug harm reduction initiatives and reduce drug-related risks.

IV) SAFF Under-18 Women’s Championship Title 2022

Question 4. Who won SAFF Under-18 Women’s Championship Title 2022?

Answer. Indian women football team

The Indian women’s team has been the winner of the third edition of the SAFF U-18 Women’s Football Championship.
The 2022 edition of the international football competition for the women’s under-18 national teams was held at JRD Tata Sports Complex, Jamshedpur in Jharkhand.

V) Book titled- “Indian Agriculture Towards 2030”

Question 5. Who launched the book titled Indian Agriculture Towards 2030?

Answer. NITI Aayog and Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations.

Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Narendra Singh Tomar released a book titled “Indian Agriculture Towards 2030: Pathways to Increase Farmers’ Income, Nutritional Security and Sustainable Food and Agriculture System”.

The event was organized by NITI Aayog and Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations.

VI) Director of Forest Research Institute (FRI)

Question 6. Who became the director of Forest Research Institute (FRI)?

Answer. Dr. Renu Singh

Dr Renu Singh has been appointed as the next Director of Forest Research Institute (FRI) in Dehradun by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEF).

VII) BBC Indian Sports Women of the year Award 2021

Question. Who won the “BBC Indian Sports Women of the year Award 2021”?

Answer. Mirabai chanu

  • Olympic silver medalist weightlifter, Mirabai Chanu won the third edition of BBC Indian Sportswoman of the Year Award 2021.
  • The BBC Emerging Player award was presented to 18-year-old cricketer Shafali Verma, who is playing in the recent Women’s World Cup in New Zealand.

VIII) Meghalaya’s ‘Living Root Bridge’

Question. Meghalaya’s ‘Living Root Bridge’ has been included in which list?

Answer. UNESCO World Heritage Site list

  • The ‘Jingkieng Jri or Living Root Bridge’, a natural bridge built by people in more than 70 villages of Meghalaya, has been included in the tentative list of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) World Heritage Sites .
  • This bridge is one of the examples highlighting the socio-cultural and natural relationship between people and nature.

Leave a Comment

Your email address will not be published.