CTET and TET important MCQs child development practice set 1

Most important multiple choice questions

CTET and any Tet exam preparation: In this article we are covering most important multiple choice questions of child development and pedagogy for paper I and II .

CTET and TET exam
Child development and pedagogy
Practice set 1
CTET and TET

1. Question:- which type of listening helps the speaker?

A. Therapeutic

B. Appreciative

C. Critical

D. Both A and B

Answer. A

2. Question:- Planning, organizing, leading and evaluating are the four steps of remedial teaching suggested by whom?

A) I K Davis

B) E H Billows

C) E M Anthony

D) None of these

Answer. A

3. Question:- Communicative Language Teaching (CLT) approach

A. Structural approach

B. Grammar translation method

C. Audio lingual approach

D. Use of language

Answer. D

4. Question:- According to Piaget Constructivism, education is centred to which of the following?

A. Education is teacher centred

B. Education is child centred

C. Education is behaviorist in nature

D. Education participate passively in learning

Answer. B

5. Question:- _______ method try to build strong personal links between the teacher and the learner.

A. CLT

B. TPR

C. TBL

D. CLL

Answer. A

6. Question:- Indian language in education policy is known as

A. Multilingual education

B. Three language formula

C. Mother tongue medium education

D. Regional long education

Answer. C

7. Question:- Bottom up model of reading expect learner to

A. Center to periphery

B. Top to bottom

C. Part to whole

D. Whole to part

Answer. C

8. Question:- According to Vygotsky, when an adult extends the child’s current level of performance through cooperation. What is it called?

A. Zone of proximal development

B. Scaffolding

C. Intrapersonality

D. Exploratory learning

Answer. B

9. Question. What education level provision should a teacher make for the student who is visually impaired?

A. Verbal cues

B. Visual display

C. Blackboard

D. Micro printing

Answer. A

10. Question:- what is an essential quality of teaching a language?

A. Regularity

B. Punctuality

C. Pedagogical understanding

D. To be friendly

Answer. C

11. Question:- The reason for the problem of stammering in a child ?

A. Late arrival of teacher

B. Cumbersome exams

C. Curriculum burden

D. Lack of confidence

Answer. D

12. Question:- Children learn in a _______ way not in a _______ way.

A. Mechanistic, structuralist

B. Linear, circular

C. Prescriptive, structuralist

D. Spiral, linear

Answer. D

13. Question:- continuous assessment _________.

A. Assessing the learner continuously

B. An assessment as part of teaching learning school based assessment

C. Outcome based and achievement oriented assessment

D. Summative assessment for grading

Answer. B

14. Question:- which of the following a practice by a teacher is detrimental to a constructive teaching learning process?

A. Giving black stars to motivate non performing students

B. Assessing learning using multiple modes

C. Being sensitive and considerate to the social context of the learners

D. Considering student’s pace of learning while assigning them tasks

Answer. A

15. Question:- A boy told her teacher during covid, he help the poor with foods etc. Where should she not this?

A. Anecdotes

B. Portfolio

C. Rating scale

D. Checklist

Answer. B

16. Question:- Not personal writting?

A. Diary writing

B. Autobiography

C. Curriculum vites

D. Memoir

Answer. C

17. Question:- In inclusive terms, exceptional children means

A. Children with mental disabilities

B. Children with low IQ

C. Children with maladjustment problems

D. The gifted, intelligent, backward and mentally retarded children

Answer. D

18. Question:- Which of the following is not a part of motivation process?

A. Need

B. Drives

C. Incentives

D. Heredity

Answer. D

19. Question:- In project method of teaching, the role of the teacher is

A. Active than students

B. Problem solver

C. Friend, philosopher and guide

D. Authoritative

Answer. C

20. Question:- One of the factors which obstruct learning is

A. Motivation

B. Egoistic feeling

C. Attention

D. Interest

Answer. B

Read also these articles:-

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *